Når man skal flytte i hus, er der nogle helt andre ting, som man skal til at forholde sig til, end når man bor til leje. Ofte er disse ting forbundet med økonomisk overblik. Som indledning til at købe et hus, er det spørgsmål, som de fleste stiller sig selv som regel ”Hvor meget kan jeg låne til bolig?”. Og dette er et spørgsmål, som ikke er helt let at besvare.

Der er nemlig mange faktorer, som afgør, hvor mange penge du kan låne til at købe bolig for og netop derfor kan det variere meget fra sag til sag og fra person til person. Herunder finder du nogle af de faktorer, som kan spille ind i forhold til at vurdere, hvor meget du kan låne til bolig og om du kan få billig lån eller ej.

Din generelle økonomi
Hvordan ser din generelle økonomi ud? Hvilke faste udgifter har du og hvor mange penge bruger du hver måned til variable omkostninger, såsom mad, frisør, købe tøj o.s.v.

Skylder du penge
Har du andre lån, som har indflydelse på din økonomi? Dette kan både være forbrugslån, billån, kviklån, studielån og meget andet.

Overholder du dine aftaler
Er du god til at overholde dine forpligtelser i banken? Betaler du dine lån til tiden og betaler du dine regninger til tiden? Din historik kan have stor indflydelse på det beløb, som du kan låne til bolig.

Hvordan er dit forhold til din bankrådgiver?
Igen har din historik stor indflydelse på, hvor meget du kan låne.

Hvad er det du vil låne penge til?
Hvilket hus eller lejlighed vil du låne penge til? Hvordan er beliggenheden? Hvordan er husets stand? Hvad skal der renoveres? Disse spørgsmål har selvsagt stor indflydelse på, om du kan låne penge eller ej.

Hvordan ser det generelle boligmarked ud?
Er boligmarkedet i opgang eller nedgang? Stiger priserne i det område, hvor du vil købe bolig?

Dette er blot nogle af de ting du bør tage stilling til, når du stiller dig selv spørgsmål ”Hvor meget kan jeg låne til bolig”. Det kan derfor også sagtens variere fra bolig til bolig og fra person til person, hvor meget man kan låne. De mange faktorer er i sidste ende med til at banken er i stand til at vurdere, hvor meget de er villige til at låne dig.

Når du skal låne penge i banken til bolig, er det vigtigt, at du undersøger tingene grundigt, da det på sigt kan betyde rigtig mange penge – du kan spare mange penge ved at vælge den rigtige løsning, frem for at vælge den forkerte og derfor kan det godt svare sig at bruge nogle dage på at sætte sig grundigt ind i tingene.